Firma manastire

Firma la care lucra era organizata precum o manastire. Era chiar asezata asa cum in capul meu ar trebui sa fie asezata o manastire: departe.

Oamenii munceau mult iar daca se cerea o marire de salariu li se raspundea ca firma nu poate, ca ei trebuie sa creada in scopul firmei si sa se gandeasca la ce vrea firma si la cum e mai bine pentru firma. Oricum te simteai rusinat si umil dupa ce mergeai sa-ti ceri o marire spre decent.

Din cand in cand aveau slujbe. Ei le numeau sedinte. In care se discutau lucruri. Sau nu. Depinde de ce vroia sfantu’ duh al afacerilor cu slapi. Defapt, e vorba de sfanta stare financiara, de stare e vorba.

Toata lumea muncea acolo si toti credeau ca acolo le e cel mai bine, ca nu pot sa plece altundeva, ca au chemare acolo desi era vorba doar de sperante.

Manastirea era structurata ca orice alta manastire de maicute. Era un preot cu mot in frunte la care mergeai rar sa te spovedesti pentru ca daca faceai asta iti raspundea in alta limba. Erau calugarii lui, putin la numar, importanti si izolati parca de tabloul intreg al firmei. Ii gaseai ba la cantina, ba la cimitir.

Mai exista si masa de maicute. Toate cu capul plecat si rupte de oboseala. Toate cu sarcini inutile sau exagerate. Toate straduindu-se sa intre in gratiile devinitatii si asteptand ca un calugar sau preotul sa le transmita intr-o zi un mesaj de la Sefu suprem, absolut, indubitabil si vesnic absent.

Au promovat-o. Acum e Maica Stareta a tuturor calugarilor din firma. Faca-se voia lui.

Reclame

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s